Learn Norwegian by listening to a native Norwegian while you’re reading along.
Gunnar Eivind Nilsen nølte ikke med å løpe inn og hente kameraet da dette uvanlige synet åpenbarte seg like utenfor hyttevinduet.
Gunnar Eivind Nilsen og hans samboer Lena Edvardsen ble relativt overrasket da de fikk øye på syv store elger bare noen titalls meter fra hytteveggen på Offersøya i Alstahaug kommune, på Helgeland.
– De kom ganske brått på, og vi hadde ikke mye tid til å tenke oss om, så jeg sprang inn og fikk hentet fotoapparatet, sier Nilsen til VG.
Det var NRK Nordland som først omtalte det spektakulære bildet.
Uvanlig syn
Nilsen forteller at han og samboeren er vant med å se elg i området, men at han ikke har sett noe lignende dette før.
– Jeg ser jo elger enkelte ganger der borte, men ikke slik som dette. Det var et artig øyeblikk å se dem i flokk, og et veldig spesielt syn, forteller han.
Elgene hadde en voldsom fart da de sprang bortover fjæra, og det var Edvartsen som først fikk øye på de store dyrene utenfor hyttevinduet.
– Hun syntes også det var et kjekt syn, sier Nilsen og anslår at han sto rundt 60–70 meter fra skogens konger da han knipset blinkskuddet.
– Mest sannsynlig skremt av noe
Elgekspert Erling Johan Solberg ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) forteller til VG at det ikke er et helt unormalt å observere flokker av elg i Alstahaug kommune.
– Det er vel ikke et helt vanlig syn, men der oppe er det nok heller ikke helt uvanlig å observere flere elger sammen. Men syv stykker var jo mange, konstaterer han.
Solberg forteller at Helgelandskysten har hatt ganske tette bestander av elg de siste årene, men at elgen som regel opptrer alene på denne tiden av året.
– Elger er en såkalt solitær art, og går gjerne alene, men i perioder kan de gå sammen i grupper. Det er imidlertid mer vanlig på vinteren, forklarer han.
Han spekulerer i at elgene kan ha blitt skremt, og at det er derfor de kom løpende i flokk.
– Ofte kan man se elg som beiter sammen på et jorde, og hvis de blir skremt av et eller annet kan de springe sammen i en periode før de skiller lag igjen. Det er mest sannsynlig det som er tilfelle, sier han, og fortsetter:
– De vil nok ikke være i den flokke så lenge, men vil spre seg etter hvert.
– Denne elgflokken ble fotografert i fjæra. Er det normalt at en elgflokk befinner seg der?
– Vi har alltid forstått elgen som et storskogsdyr, men vi har de siste årene sett at de også klarer seg godt i kyststrøk, og at de i perioder kan svømme langt til havs. Selv om de oppholder seg mest i skogen, klarer de seg også godt i et maritimt miljø, men at de springer i fjæra er kanskje litt uvanlig, sier Solberg.